Spriječena tragedija u Kladnju: Dječaci htjeli vaditi odbačene mine iz jame (FOTO) Spriječena tragedija u Kladnju: Dječaci htjeli vaditi odbačene mine iz jame (FOTO)
Nakon što su mještani zaseoka Crijevčići u općini Kladanj obavijestili da nekoliko lokalnih dječaka pokušavaju doći do eksplozivnih sredstava koja su tokom rata od... Spriječena tragedija u Kladnju: Dječaci htjeli vaditi odbačene mine iz jame (FOTO)

Nakon što su mještani zaseoka Crijevčići u općini Kladanj obavijestili da nekoliko lokalnih dječaka pokušavaju doći do eksplozivnih sredstava koja su tokom rata od 1992. do 1995. godine odbačena u duboku prirodnu jamu, Federalna uprava civilne zaštite je jučer na mjesto događaja uputila kombinovani tim koji je uklonio ovu opasnost i spriječio potencijalnu tragediju. 

Kombinovani tim sastavljen od tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava, speleologa i gorskih spasilaca pripremio je lokalitet za realizaciju zadatka, izvršio spuštanje u petnaestak metara duboku jamu te iz nje uklonio odbačena eksplozivna sredstva.

Tokom izvršenja zadatka, koji je trajao oko tri sata, iz jame je izvučeno deset eksplozivnih sredstava-trenutnih i kumulativnih tromblonskih mina i ručnih bombi.

“Ovaj veoma složen i opasan zadatak, koji je bio dodatno otežan izuzetno teškim i neprohodnim terenom, udaljenosti jame od seoskog puta i veoma uskim ulazom u jamu, izvršen je uz strogu primjenu svih sigurnosnih propisa, kao i tehničkih i stručnih smjernica. Ovim je Federalna uprava civilne zaštite dokazala da je ovladala izvođenjem i najsloženijih zadataka koji mogu biti postavljeni pred nju”, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite. (Tuzlanski.ba)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

error: