Kako da se borite protiv vrućine Kako da se borite protiv vrućine
Ovih dana živa u termometru se penje iznad 35 stepeni. Opake vrućine vladaju Bosnom i Hercegovinom. Crnu hroniku pune vijesti o smrtnim slučajevima, izazvanima... Kako da se borite protiv vrućine

Ovih dana živa u termometru se penje iznad 35 stepeni. Opake vrućine vladaju Bosnom i Hercegovinom. Crnu hroniku pune vijesti o smrtnim slučajevima, izazvanima vrućinom. Najugroženiji su kronični bolesnici i starije osobe. Liječnici savjetuju da se u periodu od 11- 17 sati ne izlažemo suncu, da pijemo što više tekućine, boravimo u hladnim i zatamnjenim prostorima te da konzumiramo što više voća i povrća. Posebnu oprezni trebaju biti kronični bolesnici, osobe sa povišenim krvnim tlakom, dijabetičari, bubrežni i plućni bolesnici te osobe s povećanom tjelesnom masom i oni skloni alkoholizmu. Potrebno je paziti  na pripremi i čuvanje hrane jer je ljeto pogodno za razvoj raznih bakterija, posebno salmonele. Sveže meso i ribu pripremite u što kraćem roku. Dnevno popijete minimalno 2,5 litre tekućine. Preporuča se izbjegavati gazirana pića, masnu i prženu hranu te alkohol. Kada osjetite glavobolju, mučninu, vrtoglavicu a posebice dehidraciju (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu pomoć) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć. Ako se izlažete suncu koristite kreme za zaštitnim faktorom, nosite prozračnu i svijetlu odjeću

Redovno tuširanje ili kupanje u rashlađenoj vodi, kao i stalan unos tečnosti, prije svega vode, dobar je način da se, prema savjetima stručnjaka, rashladite za vrijeme tropskih temperatura koje su pogodile regiona.

Građanima se savjetuje da nose laganu, komotnu odjeću od prirodnih materijala, svijetlih boja, i ukoliko izlaze napolje, da obavezno nose šešir ili kapu sa širokim obodom, kao i naočare za sunce.

Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru. Preporučuje se korištenje pamučne posteljine.

Takođe, preporučuje se izbjegavanje alkohola i smanjenje unosa kafe i gaziranih bezalkoholnih pića, kao i uzimanje manjih, a češćih obroka, uz izbjegavanje hrane sa visokim sadržajem proteina.

Ukoliko ne posjedujete klima uređaj, postoji nekoliko trikova koji vas mogu rashladit

  • Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator duva po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji vazduh. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodajte novi.
  • Slično je kao u prvom primjeru, ali umjesto kockica leda stavite plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica.
  • Kod ovog načina rashlađivanja prostorije možete koristiti ili kockice leda ili zaleđenu vodu u bocama. Jedno ili drugo zamotajte u peškir, zavežite dva kraja špagom i objesite između dvije stolice. To stavite ispred ventilatora. Ispod peškira stavite posudu u koju će kapati rastopljen led.

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

error: