Ekstremno toplo Jadransko more, u pojedinim dijelovima i više od 30 stepeni Ekstremno toplo Jadransko more, u pojedinim dijelovima i više od 30 stepeni
Toplotni val proteklih je dana dodatno zagrijao površinsku temperaturu Jadranskog mora. Najtoplije, s temperaturama od 29 do 30 stepeni celzija je duž najsjevernijih obala... Ekstremno toplo Jadransko more, u pojedinim dijelovima i više od 30 stepeni

Toplotni val proteklih je dana dodatno zagrijao površinsku temperaturu Jadranskog mora. Najtoplije, s temperaturama od 29 do 30 stepeni celzija je duž najsjevernijih obala Italije (Friuli, Veneto) i sjeverozapadne Istre.

I centralni dio Jadrana, posebno ispred obala Barija je također ekstremno topao s temperaturama od 29 do 30 stepeni. U nekim zaklonjenim lagunama (Grado, Venezia) površinska temperatura mora prelazi 30 stepeni.

Temperatura većeg dijela Jadranskog mora je dosegnula 28°C ili i više. Na većem dijelu Jadrana te su vrijednosti i oko 3 stepena više od prosjeka za doba godine, javlja Crometeo.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske od petka 4.8.2017. pokazuju da je temperatura mora na nekoliko lokacija na hrvatskoj strani Jadrana (Crikvenica, Dubrovnik, Krk, Mali Lošinj, Pula, Rab) dostigla 28 stepeni celzija.

Plutača Zarja u Tršćanskom zaljevu pokazuje da je temperatura mora na dva metra dubine u petak dosegnula 29,5 stepeni.

Kao što smo ranije objavili, u Neumu je jutros izmjerena temperatura mora od 28 stepeni.

 

Izvor (Klix.ba)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

error: