Cijene nafte prošle sedmice blago pale zbog rasta proizvodnje Cijene nafte prošle sedmice blago pale zbog rasta proizvodnje
Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su blago pale, nakon snažnog skoka sedmicu dana prije, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje... Cijene nafte prošle sedmice blago pale zbog rasta proizvodnje

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su blago pale, nakon snažnog skoka sedmicu dana prije, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje članica OPEC-a i SAD-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 52,40 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 49,60 dolara.

Nakon što su sedmicu dana prije skočile više od 8,5 posto i dosegnule najviše nivoe u dva mjeseca, prošle sedmice su cijene nafte blago pale jer su ulagače zabrinule vijesti o povećanju proizvodnje.

Premda su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući Rusiju, dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do marta 2018., podaci Reutersa pokazuju da je u julu izvoz OPEC-a dosegnuo rekordne nivoe u ovoj godini.

Prema podacima Thomson Reuters Oil Researcha, julski izvoz OPEC-a povećan je za 370.000 barela dnevno, na 26,11 miliona barela, a najveće je povećanje isporuka zabilježeno iz Nigerije, za 260.000 barela dnevno.

Podaci Reutersa pokazali su i da je proizvodnja OPEC-a u julu dosegnula najviši nivo u ovoj godini, pri čemu je prednjačila Libija, koja je, kao i Nigerija, izuzeta od dogovora članica OPEC-a.

Visoka je i proizvodnja u Rusiji. Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft u petak je izvijestio o rastu proizvodnje sirove nafte u drugom tromjesečju za 11,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Proizvodnja raste i u SAD-u, pa je tako dosegnula 9,43 miliona barela dnevno, najviše od oktobra 2015. godine i 12 posto više nego u junu.

”Rast proizvodnje vratio je pesimizam na tržišta. Procjenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju kretati oko 53 dolara”, poručila je centralna australska banka u svom redovnom izvještaju.

 

(Izvor: FENA)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: