Facebook: Korisnicima veća kontrola nad privatnim podacima Facebook: Korisnicima veća kontrola nad privatnim podacima
Facebook će korisnicima dati veću kontrolu nad njihovom privatnošću tako što će olakšati upravljanje informacijama objavila je ta društvena mreža u srijedu kao odgovor... Facebook: Korisnicima veća kontrola nad privatnim podacima

Facebook će korisnicima dati veću kontrolu nad njihovom privatnošću tako što će olakšati upravljanje informacijama objavila je ta društvena mreža u srijedu kao odgovor na kritike oko korištenja podataka o korisnicima u političkim kampanjama.

Kompanija je otkrila da će u narednim sedmicama izmijeniti uvjete korištenja i podatkovna pravila kako bi se bolje razjasnilo koje informacije prikuplja i kako ih koristi.

Facebook je meta kritika otkad je suosnivač kompanije Cambridge Analytica koja se bavi obradom podataka otkrio prikrivenom novinaru da su informacije o oko 50 miliona korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i potom korištene u kampanjama na američkim i britanskim izborima.

Dionice tvrtke su od 16. marta pale za gotovo 18 posto, odnosno oko 100 milijardi dolara. Tog je dana Facebook priznao da su podaci korisnika došli u ruke Cambridge Analytice.

“Glasno i jasno smo čuli da su postavke privatnosti i drugi važni alati teški za pronaći i da moramo učiniti više kako bi ljudi bili informirani”, priopćile su Erin Egan, čelnica Facebooka za privatnost, te njezina savjetnica Ashlie Beringer.

Osim što će redizajnirati postavke na mobilnim uređajima, Facebook će stvoriti i novi prečac kojim će korisnici moći bolje zaštititi svoje račune i kontrolirati privatne informacije. Njime će se omogućiti da korisnici pregledavaju i brišu podatke koje su dijelili, uključujući objave i upise u tražilicama.

Korisnici će moći i skinuti podatke koje su podijelili s Facebookom, uključujući fotografije, kontakte i objave.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

error: