Odobrena dodatna novčana sredstva za penzionisanje radnika Konfekcije Borac Banovići Odobrena dodatna novčana sredstva za penzionisanje radnika Konfekcije Borac Banovići
Vlada FBiH danas je izmijenila Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu... Odobrena dodatna novčana sredstva za penzionisanje radnika Konfekcije Borac Banovići

Vlada FBiH danas je izmijenila Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa za PIO/MIO za šest radnika u Konfekciji Borac Zenica u stečaju i 14 radnika u Konfekciji Borac Banovići u stečaju, koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, donesenu na 101. sjednici održanoj 4.5.2017. godine.

Ovo je učinjeno jer je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije utvrdilo da u konačan spisak nisu uvrštene još dvije radnice Konfekcije Borac Banovići u stečaju koje su stekle uvjete za penzionisanje, pa je tako broj radnika koji su stekli uslove za penziju sa 14 povećan na 16.

U skladu s tim uvećan je i iznos za uplatu doprinosa za PIO/MIO za 16.889,40 KM. Također je utvrđeno da samo uplatom iznosa sredstva za doprinose PIO/MIO radnici Konfekcije Borac Banovići u stečaju ne mogu ostvariti penziju, jer nemaju uplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, te da je za uplatu ovih doprinosa potrebno 70.594,69 KM. Stoga je konačni iznos potrebnih sredstava 237.775,95 KM.

 

(Izvor: Tuzlanski.ba)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

error: