Vježbanje i ramazanski post: Kako naći kompromis? Vježbanje i ramazanski post: Kako naći kompromis?
S obzirom na dolazak svetog muslimanskog mjeseca ramazana, u kom vjernici poste potpuno se odričući hrane i pića od zore pa sve do zalaska... Vježbanje i ramazanski post: Kako naći kompromis?

S obzirom na dolazak svetog muslimanskog mjeseca ramazana, u kom vjernici poste potpuno se odričući hrane i pića od zore pa sve do zalaska sunca, mnogi fitnes rekreativci ali i sami profesionalci imaju pred sobom veliki izazov prilagođavanja trening programa i plana ishrane tokom cijelih mjesec dana.

Ovih godina ramazan pada u toplim periodima, u kojima je dan daleko duži od noći, pa je potrebno obratiti pažnju na svaki segment fitness programa, a sve kako bi se izbjeglo uništenje forme i prije svega katabolizam i propadanje mukotrpno građene mišićne mase.

Pet ključnih elemenata treba imati u vidu prilikom prilagođavanja finess plana postu, kog je čak moguće iskoristiti kao period u kom je itekako moguće spuštanje nivoa tjelesne masti i popravljanja forme, pored svih ogromnih beneficija koje takav odgođeni način prehrane ostavlja na ljudski organizam i zdravlje.

Prilagoditi ciljeve za vrijeme trajanja ramazana

Ako je cilj povećanje ili smanjenje tjelesne mase, jačanje ili jednostavno poboljšanje forme, velika očekivanja i promjene jednostavno treba staviti na čekanje tokom ovog mjeseca. Svakako je moguće napraviti manje pomake, ali ukoliko se, na primjer, želi značajnije smršati, pa se pored specifičnog rasporeda obroka još dodatno smanji unos kalorija, tada logičan slijed događaja vodi do pada energije i vjerovatnog pada samog imuniteta.

Reducirati intenzitet treninga

Reduciranje intenziteta treninga tokom mjeseca posta znači dosljednost treninzima koji su tako osmišljeni da ne iziskuju trošenje energetskih rezervi. To znači smanjenje težina s kojima se izvode vježbe, smanjenje broja serija i ponavljanja, smanjenje brzine izvođenja kardio vježbi i generalno ograničavanje treninga na maksimalnih 30 do 45 minuta.

Vježbati kada je najefikasnije

Želja za kvalitetnijim treningom primorava vježbače koji poste da probavaju različite termine treninga, tražeći vrijeme u kom imaju najviše energije. Tako neki od njih svoj trening tempiraju tačno pred sehur – posljednji noćni obrok s kojim se započinje post, dok se drugi odlučuju čak i za trening tačno pred iftar i okončanje posta. Ova druga varijanta možda zvuči nelogično jer je tada tijelo najiscrpljenije, ali u suštini vježbanje u tom periodu samo mijenja način funkcionisanja organizma koji tada radi na svojevrsnoj rezervi, iz predostrožnosti čuvajući zalihe energije za preživljavanje. Stoga, nije ni čudno što najveći stručnjaci koji su se pozabavili ovim pitanjem, upravo treningu pred završetak posta daju najveće prednosti.

Dosljednost treninzima, čak iako su slabi i kratki

Za ostvarivanje bilo kojeg od fitness ciljeva čak 80 posto uspjeha se krije u dosljednosti. Upravo je ova razvijena osobina osnova uspjeha u ramazanu, u kom se ustaje jako rano i jede, zatim tokom cijelog dnevnog perioda zaboravlja na izvore energije, te nakon zalaska sunca i jela posvećuje drugim vjerskim obavezama koje također ograničavaju vrijeme za vježbanje. Ono što treba znati je da čak i 20 minuta treninga može biti sasvim dovoljno, jednostavno, treba raditi kada se može i koliko se može, ali samo je bitno ne odustajati.

Kombinovanje kardija i vježbi izdržljivosti

Ako su standardni treninzi sačinjeni iz dva dijela – kardio vježbi i vježbi izdržljivosti, treba znati da je tokom ramazana nemoguće osigurati dovoljno energije za sve to u kompletu. Zbog toga se preporučuje kombinovanje ova dva načina vježbanja u jedan kružni trening. Upravo su kružni treninzi i najefikasniji za topljenje masnih naslaga, a sačinjeni su obično od 3 do 6 vježbi, a između svake od njih se pravi odmor. Vježbanje na ovakav način omogućava gradnju mišića i poboljšanje kardiovaskularnih sposobnosti, i to sve u jednom treningu, piše Body.ba.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

error: