Kineski investitori zainteresovani za ulaganja u Međunarodni aerodrom Tuzla Kineski investitori zainteresovani za ulaganja u Međunarodni aerodrom Tuzla
Prilikom posjete Vladi TK kineski investitori najviše interesa pokazali su za ulaganje u putnu infrastrukturu, a veliku pažnju privukao im je i Međunarodni aerodrom... Kineski investitori zainteresovani za ulaganja u Međunarodni aerodrom Tuzla

Prilikom posjete Vladi TK kineski investitori najviše interesa pokazali su za ulaganje u putnu infrastrukturu, a veliku pažnju privukao im je i Međunarodni aerodrom Tuzla, obzirom na njegovu ekspanziju i značaj za ovaj dio regije. Da su ozbiljni u svojim namjerama kineski investitori pokazali su i organizovanjem sastanka na Aerodromu gdje su sa predstavnicima kantonalne Vlade i menadžmenta Aerodroma razmijenili stavove o potencijalnim ulaganjima.

„Prezentirali smo im naš projekat izvoza halal svježeg mesa u Republiku Tursku, također i na područje Bliskog istoka. Iskazali smo sve potrebe koje su u ovom trenutku potrebne i oni su pokazali interesovanje za izgradnju farmi u okolini Tuzlanskog aerodroma koje bi proizvodile to meso, a kasnije i u novoizgrađenu klaonicu blizu aerodroma, kako bi mi bili u poziciji da izvozimo taj naš proizvod“, izjavio je Rifet Karasalihović, direktor MAT –a Tuzla.

Kada su u pitanju građevinski radovi, osim farmi i klaonica, kineski partneri učestvovali bi i u gradnji cargo centra.

„Negdje projekat da bi se zatvorio koštao bi negdje oko 500 miliona američkih dolara u kojem bi pola cifre otpalo u ove građevinske poslove. Radi se o 4000 farmi koje bi bile ovdje i ogromnom cargo centru koji bi mogao da primi sve te proizvode koji bi bili transportirani sa Međunarodnog aerodroma Tuzla“, kazao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Prema informacijama kojima raspolažu članovi Vlade kompanja sa kojom vode razgovore  najveće je konstrukcijsko i investicijsko kompanija u svijetu, a ako je suditi prema danas predstavljenim planovima, Kinezi su zainteresovani i za uvođenje većeg broja avionskih linija.

„Naš je cilj da povežemo ovaj grad sa drugim destinacijama u svijetu. Mi smo danas ovdje na prezentaciji vidjeli da postoji ekspanzija ovog aerodroma, da se povećava broj putnika i zainteresovani smo da povežemo ovaj aerodrom i sa drugim kompanijama na Srednjem isToku ili negdje u Aziji“, izjavio je Zuo Bin, marketing menadžer Kineske državne građevinske korporacije CSEC.

Usluge Tuzlanskog aerodroma u toku prošle godine koristilo je 535.000 putnika, a od početka godine do danas Aerodrom je opslužio 372.000 osoba. U toku su radovi na proširenju i rekonstrukciji putničkog terminala koji bi trebali biti završeni do kraja septembra.

(Izvor: RTV Slon)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

error: