Spremite se za pakleno ljeto već u julu Spremite se za pakleno ljeto već u julu
Iako kalendarski do ljeta ima još nekoliko dana, za meteorologe ono je počelo prvog dana juna. I pored toga predhodnih nekoliko dana kao da... Spremite se za pakleno ljeto već u julu

Iako kalendarski do ljeta ima još nekoliko dana, za meteorologe ono je počelo prvog dana juna. I pored toga predhodnih nekoliko dana kao da je još uvijek proljeće. Smjenjivali su se kišni i sunčani intervali, a nagli pad temperature sa čak 30 na 15 stepeni celzijusa zasmetao je svima, a ne samo meteoropatima. Kako tvrde u Federalnom hidrometeorološkom zavodu i u narednom periodu u Bosni i Hercegovini očekuje se nestabilno vrijeme praćeno poslijepodnevnim pljuskovima. Ipak, intenzivne padavine zaobići će sjeveroistok zemlje i naš kraj. Jutarnje temperature zraka u periodu od 19. do 26. juna u Bosni će se kretati od 10 do 15 stepeni.

„Najviše dnevne temperature u Bosni se očekuju od 25 do 30, a u Hercegovini do 34 °C. Krajem tekućeg mjeseca i početkom narednog temperature će biti u porastu u donosu na prethodni period. Minimalne temperature u Bosni se prognoziraju od 18 do 23 stepena, a u Hercegovini od 19 do 24 stepena, dok se maksimalne dnevne prognoziraju do 34 u Bosni, a u Herceogvni do 36 °C“, kazao je Bakir Krajinović, Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Ljeto koje je pred nama ove godine trebalo bi i u našoj zemlji, ali i okruženju da bude nešto toplije u odnosu na prosječne ljetne vrijednosti temperatura zraka.

„Veća temperaturna ostupanja očekuju se u julu, a najmanja u odnosu na višegodišnju normalu u avgustu. Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjeke to ne znači da neće biti kraćih hladnijih perioda. Istovremeno mogući su izrazito topli periodi u vidu toplotnih talasa. Najveća mogućnost za pojavu toplotnih talasa su u julu“, tvrdi Krajinović.

I količine padavina koje se očekuju su nešto manje u odnosu na višegodišnji prosjek. Tokom ljeta očekuju nas duži sušni periodi ali i periodi kada bi se usljed uobičajenih ljetnih pljuskova za relativno kratko vrijeme moglo da padne velika količina kiše. Najjači signal za sušni period je krajem juna i početkom jula.

 

(Izvor: RTV Slon)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

error: