Wikipedija pokrenula novu društvenu mrežu: Alternativa Facebooku i Twiteru Wikipedija pokrenula novu društvenu mrežu: Alternativa Facebooku i Twiteru
Jedan od osnivača Wikipedije, Džimi Vels, želi da napravi alternativu Facebooku i Twiteru. Još prije dvije godine on je lansirao Vikitribjun, online publikaciju čiji... Wikipedija pokrenula novu društvenu mrežu: Alternativa Facebooku i Twiteru

Jedan od osnivača Wikipedije, Džimi Vels, želi da napravi alternativu Facebooku i Twiteru. Još prije dvije godine on je lansirao Vikitribjun, online publikaciju čiji cilj je bila borba protiv lažnih vijesti, tako što će objavljivati izvještaje reportera i novinara „amatera“.

S obzirom na to da taj projekat nije zaživio, Vels je riješio da promijeni strategiju. Vikitribjun je preobražen u društvenu mrežu i platformu za dijeljenje vijesti.

On se nada da će vremenom ta mreža postati popularna kao Facebook i Twiter , jer po ugledu na njih korisnicima omogućava da dijele postove.

Mreža će biti finansirana donacijama, a ne reklamama. Taj poslovni model se, po Velsovom mišljenju, pokazao neuspješnim jer je donio ogromnu količinu sadržaja niskog kvaliteta.

Za razliku od pomenutih društvenih mreža čiji algoritmi „na vrh“ guraju postove sa najviše komentara ili lajkova, „VT:Soušal“ uvijek prvo prikazuje najnovije linkove.

Ideja je da ova društvena mreža obuhvati i male niše, da gađa male zajednice, kojima će obezbijediti efikasno sredstvo za promociju i komunikaciju.

Pristup platformi „VT:Soušal“ će uvijek biti besplatan, mada ako želite da joj se pridružite, morate da se registrujete na listu čekanja, donirate novac ili da pozovete prijatelje.

Iako je stara tek mjesec dana, nova društvena mreža već ima 50.000 korisnika.

error: