Unicredit ukida 8.000 radnih mjesta: Najveća otpuštanja se očekuju u Italiji, Njemačkoj i Austriji Unicredit ukida 8.000 radnih mjesta: Najveća otpuštanja se očekuju u Italiji, Njemačkoj i Austriji
Italijanska grupacija Unicredit je objavila da će do 2023. u sklopu plana restrukturiranja zatvoriti 8.000 radnih mjesta i 500 poslovnica. Još uvijek nisu objavili... Unicredit ukida 8.000 radnih mjesta: Najveća otpuštanja se očekuju u Italiji, Njemačkoj i Austriji

Italijanska grupacija Unicredit je objavila da će do 2023. u sklopu plana restrukturiranja zatvoriti 8.000 radnih mjesta i 500 poslovnica. Još uvijek nisu objavili detalje o planu otpuštanja, ali najveća se očekuju u Italiji, a zatim i u Njemačkoj i Austriji.

U navedenim će se zemljama broj radnika smanjiti za 21%, a 25% podružnica bi trebalo biti zatvoreno, prenosi Fena. “Tek smo započeli razgovore sa sindikatima.
Ne dajemo detalje o tome kada i gdje će biti otpuštanja. U prethodnom smo planu djelovali na društveno vrlo odgovoran način i nastavit ćemo tako”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Unicredit bank Jean Pierre Mustier.

Očekuje se da bi novi plan do 2023. godine mogao imati ukupne troškove od 10,2 milijarde eura, uz prosječni godišnji pad od 0,2%. Ipak, s ovim mjerama bi se mogla ostvariti dobit od pet milijardi eura u 2023. godini, te ukupni rast zarade po dionici od približno 12%, procjenjuju iz Unicredita.

 

(Izvor: Tuzlanski.ba)

error: