Izbjegavajte balzam za usne sa ovim sastojcima, jer će dodatno isušivati vaše usne Izbjegavajte balzam za usne sa ovim sastojcima, jer će dodatno isušivati vaše usne
Iako bi balzami za usne u principu trebalo da budu hidratantni i hranjivi, neki rade i suprotno. Umjesto da omekšavaju suhe, ispucale usne, oni... Izbjegavajte balzam za usne sa ovim sastojcima, jer će dodatno isušivati vaše usne

Iako bi balzami za usne u principu trebalo da budu hidratantni i hranjivi, neki rade i suprotno. Umjesto da omekšavaju suhe, ispucale usne, oni ih samo još više isušuju. I sve to „zahvalite“ sastojcima koje sadrže.

Iako vas čeka iskušenje sa balzamima u najfinijim pakovanjima u drogeriji, možda bi bilo bolje da odvojite malo vremena i pažljivo pogledate listu sastojaka, prenosi Ženski magazin.
A koje treba izbjegavati što je više moguće?

1. Humektant
Dva sastojka koja bi uvijek trebalo izbjegavati kod balzama za usne su hijaluronska kiselina i glicerin, jer pogoršavaju suhe usne.
Ova dva sastojka izvlače vlagu iz kože, posebno u suhom okruženju, a zatim ova voda isparava. Ako vaš omiljeni balzam za usne sadrži ove hidratantne sastojke, onda osigurajte da sadrži i sastojke poput pčelinjeg voska i ulja. Ako ne, onda što prije nađite novog favorita.

2. Parfem je dodat
Važno je izbjegavati proizvode za usne u koje su dodati mirisi jer mogu da iritiraju kožu. Mnogo je bolje odabratibalzam za usne koji sadrži lanolin ili pčelinji vosak koji može izliječiti suhe usne.

3. Mentol
Mentol ostavlja hladan osjećaj na usnama, što ga čini popularnim izborom za ljude koji imaju bolne, ispucale usne. Nažalost, ipak boli, a ne koristi.
Mentol može izazvati iritaciju kože narušavajući kožnu barijeru kao i upalu. Na kraju, ovo može dodatno isušiti usne, stvarajući začarani krug, jer osjećate da morate stalno nanositi balzam.

4. Salicilna kiselina
Salicilna kiselina je još jedan kontraintuitivni sastojak u balzamima za usne.
Prevelika upotreba salicilne kiseline može izazvati iritaciju i još veću suhoću usana.

 

(Izvor: Tuzlanski.ba)

error: