Veliki broj djece šehida i poginulih boraca bez zaposlenja Veliki broj djece šehida i poginulih boraca bez zaposlenja
Trenutno najveći problem s kojim se suočava boračka populacija, odnosno porodice šehida i poginulih boraca jeste zapošljavanje. Još je veliki broj njih na biroima... Veliki broj djece šehida i poginulih boraca bez zaposlenja

Trenutno najveći problem s kojim se suočava boračka populacija, odnosno porodice šehida i poginulih boraca jeste zapošljavanje. Još je veliki broj njih na biroima za zapošljavanje. Kako navode u Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzla, jedan od razloga, možda i glavni je i što profil njihovih zanimanju ne odgovara tržištu rada. Stoga, teško i dolaze do zaposlenja, rečeno je na današnjoj sjednici ove organizacije.

”Pitanje koje je centralno u svemu ovom je zapošljavanje ove djece. Pronaći načine da oni promijene svoje zanimanje, da se doškoluju ili prekvalifikuju da bi odgovorili tržištu rada. To nam je goruće pitanje, i danas, i sutra i ubuduće”, kaže Sabira Mićanović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzla.

Amel Avdić je dijete poginulog borca. Jedan je od onih koji nije zaposlen i koji se bori da on i ostala djeca iz ove populacije dobiju priliku za rad. Nedavno je imenovan za predsjednika Skupštine pomenute organizacije. Kaže da za njihovu problematiku ima rješenja, samo da se nadležni više uključe.

”Svaka firma može naći po jedno mjesto za našu populaciju, može pomoći. Sada su odobrena sredstva za zapošljavanje, tako da se prijave”, ističe Avdić.

Treba podsjetiti da je Vlada TK, odnosno resorno ministarstvo nedavno osiguralo sredstva u Budžetu za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa za borce i članove njihovih porodica, što će zasigurno pomoći i djeci šehida. Još jedan od problema je Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u Federaciji BiH, koji nije na ruku ovoj populaciji. Naime, supruge poginulih boraca koje nisu napunile 50 godina, ne dobijaju penziju, nego primaju porodičnu invalidninu od koje žive sa djecom. Stoga se u ovoj organizaciji nadaju da će se napokon i ova problematika početi rješavati kako bi život djece i supruga poginulih bar malo bio olakšan.

”Pored supruga koje izdržavaju svoju djecu koja nisu zaposlena, u vrlo teškoj situaciji su i roditelji, bilo da su oženjenih ili neoženjenih sinova, jer od 2004. godine nijednom se invalidnine nisu povećale, a veliki broj porodica, na nivou FBiH je umrlo. Znači, povećala su se sredstva, što je tužno, na račun onih koji su umrli ili su izašli iz prava porodične invalidnine, ali ta sredstva se nisu raspoređivala na povećanje invalidnina”, navodi Mićanović.

Ova organizacija u Tuzli broji tri i pol hiljade članova. Kažu, pokušavaju pomoći ovoj populaciji, pa su njihove aktivnosti uglavnom usmjerene na posjete članovima, posebno oboljelima koji se liječe. Iznalaze neka sredstva kako bi im simbolično pomogli, ali je to sve nedovoljno da se oduže za ono što su njihovi sinovi, muževi ili očevi dali za ovu zemlju.

 

 

(Izvor: RTV Slon)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

error: