Tri istraživačka tima pokušat će razviti vakcinu protiv koronavirusa Tri istraživačka tima pokušat će razviti vakcinu protiv koronavirusa
Tri istraživačka tima, uz podršku globalne koalicije uspostavljene za borbu protiv epidemija, započet će rad na razvijanju potencijalnih vakcina protiv novog koronavirusa koji je... Tri istraživačka tima pokušat će razviti vakcinu protiv koronavirusa

Tri istraživačka tima, uz podršku globalne koalicije uspostavljene za borbu protiv epidemija, započet će rad na razvijanju potencijalnih vakcina protiv novog koronavirusa koji je identificiran u Kini, javlja Reuters.

Proces razvijanja nove vakcine uobičajeno je trajao do decenije, ali Koalicija za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja finansira dva projekta, a sufinansira treći, kazala je kako je cilj puno brže razviti vakcine, prenosi Hina.

Plan je CEPI-ja imati barem jednu potencijalnu vakcinu u fazi kliničkih ispitivanja do juna, što bi značilo da bi vakcina mogla biti u potpunosti razvijena i odobrena kroz godinu dana.

Istraživanje provodi farmaceutska kompanija Moderna u saradnji s Nacionalnim institutom alergijskih i zaraznih bolesti SAD-a, američkom kompanijom Inovio Pharma te timom naučnika s Univerziteta u australijskom Queenslandu.

Svaki od tri projekta koristit će različit naučni pristup razvoju vakcina.

Slučajevi zaraze u više zemalja

Novi koronavirus, poznat pod nazivom nCoV-2019, prvobitno je zabilježen u kineskom gradu Wuhanu, ali su do sada prijavljeni slučajevi zaraze u više zemalja.

Najmanje je 25 osoba umrlo, a 600 ih je zaraženo virusom koji uzrokuje slične simptome kao SARS ili MERS.

Svaki od tri projekta koristit će različit naučni pristup razvoju vakcina. Strah od epidemije se širi, jer će milioni Kineza ove sedmice putovati svojim kućama na subotnju proslavu Nove godine.

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i izvan Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji, a u utorak je potvrđen i prvi slučaj u SAD-u.

Novi virus pripada grupi virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

(Izvor: Al Jazeera Balkans)
error: