Novi smještaj za migrante u Tuzli: Otvorena Sigurna kuća (FOTO) Novi smještaj za migrante u Tuzli: Otvorena Sigurna kuća (FOTO)
Iako je oko 100 migranata i dalje na stanici, veliki broj njih ne spava pod otvorenim nebom. Nakon motela Man, migranti su smješteni i... Novi smještaj za migrante u Tuzli: Otvorena Sigurna kuća (FOTO)

Iako je oko 100 migranata i dalje na stanici, veliki broj njih ne spava pod otvorenim nebom. Nakon motela Man, migranti su smješteni i u Sigurnoj kući koja je otvorena u Tuzli. Trenutno u njoj boravi oko deset migranata. Sigurnu kuću je otvorio Centar za pružanje usluga u zajednici Puž.

”Pružamo podršku migrantima izbjeglicama u nekoliko segmenata. Zbog građana Tuzle koji su primili ljude u svoje objekte, zbog Pomozi.ba koji ima kapacitet do 50 ljudi, i sada evo nas veliki broj migranata je smješteno. Imamo trenutno oko 150 migranata koji borave na otvorenom ili nekim napuštenim kućama,” rekao je Danijel Vasilj, programski koordinator Centra za pružanje usluga u zajednici PUŽ, dok Semina Salihović, socijalna radnica u Sigurnoj kući dodaje da se smještaj migranata nastavljaOno što planiramo je poboljšanje uslova i kapaciteta i primanje novih migranata. Prioritet pri smještaju imaju porodice, bolesne osobe. Ono što im pružamo jesu normalni uslovi za život. Ono što je važno je psihosocijalni rad jer su to osobe koje su prošle velike traume tokom puta”.

Jedan od migranata koji je smješten u Sigurnoj kući je i 26-godišnji Salah. Zadovoljstvo zbog toga što konačno ima krov nad glavom nije krio….

”Ova kuća je najbolje što mi se desilo. Ovdje sam sada, prošao sam veliki put, ali ova kuća je baš najbolje što mi se desilo, osjećam sigurnost, ljudi su prijatni… Nemam specijalnu želju gdje bih volio otići dalje. Želim biti tamo gdje mogu imati normalan posao” – kaže Salah.

 

Vrijedi istaći da tokom sedmice migrantima obrok obezbjeđuje Merhamet dok to tokom vikenda radi Emmaus. Tako je većina migranata, zahvaljujući nevladinim organizacija, volonterima i humanim ljudima u Tuzli dobila smještaj, redovan obrok i adekvatnu medicinsku njegu.

(Izvor: RTV Slon)
error: