ScitechTehnologijaZanimljivosti

Ako pronađete grešku u Google-u možete da dobijete i 200 hiljada dolara, evo kako

0

Odavno je jasno da se Google ne šali kada je u pitanju program u okviru kojeg hakeri love greške u proizvodima ove kompanije, pa je tokom 2019. na nagrade za one koji su pronašli ranjivosti potrošeno čak 6,5 miliona dolara, što je skoro duplo više od 3,4 miliona, koliko je potrošeno 2018. godine.

Najveća pojedinačna nagrada iznosila je nešto više od 201 hiljade dolara, a dobio ju je Guang Gong koji je pronašao ranjivost u sklopu Pixel 3 uređaja, piše PC Press.

Google Vulnerability Reward Program (VRP) postoji od 2010. godine, a dizajniran je tako da nagrađuje bezbjednosne eksperte koji pronađu neki propust koji je promakao ekspertima iz kompanije. Inicijativa je vremenom rasla, pa se proširila i na Chrome i Android, a 2019. i na Google Play, i to ne samo na najpopularnije aplikacije, već na svaku koja ima više od 100 miliona preuzimanja.

Google je od početka na program potrošio više od 21 miliona dolara, što je, kako se tvrdi, dobra investicija, budući da pored svih napora Google ne može da uđe u trag baš svakoj ranjivosti, pa su mu eksperti sa strane neophodni.

Njegov primjer su počele da slijede i druge kompanije, pa je Tesla počela da daje velike nagrade onima koji pronađu propuste u bezbednosnim sistemima automobila ove kompanije, a sličan Apple program nudi pojedinačne nagrade koje mogu da idu i do milion dolara. Očekuje se da i druge kompanije pokrenu slične inicijative, koje su, pored rješavanja problema, korisne i za uvođenje svežih ideja i umova u industriju.

 

Comments

Comments are closed.