Crna hronikaTehnologijaVijesti

Apple mora platiti 25 miliona eura zbog namjernog usporavanja iPhone telefona

0

Kompanija Apple mora da plati kaznu od 25 miliona eura jer je tajno usporavala starije verzije iPhone-a. Kaznu je nametnula francuska konkurencija i čuvar potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obaviješteni o ovim mjerama kompanije.

Čuvar je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sistema (10.2.1 i 11.2) može usporiti njihove uređaje. Apple koji je 2017. godine, priznao da zaista usporava starije verzije iPhone uređaja, izdao je saopšenje da je taj problem riješen regulativom.

Pored kazne koja je donesena zbog “obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači” kompanija Apple će na svojoj stranici morati da postavi saopštenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mjesec dana, prenosi Independent.

Prošle godine, Apple je obećao da će biti iskreniji s potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja. Iz kompanije tvrde da ovaj potez zapravo treba da produži život uređajima, a ne da navodi potrošače da kupe noviji model.

Ovaj problem se pojavi svaki put kad Apple izbaci noviju verziju svog iOS operativnog sistema. Kompanija se izvinula 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

– Svi naši postupci su uvijek u službi korisnika, ne mogu to dovoljno da naglasim. Možda smo trebali da budemo jasniji, ali naši postupci su uvijek dobronamjerni – izjavio je Tim Kuk, izvršni direktor Apple-a, piše Index.

(Izvori: IDJTV / Independent / Index.hr)

 

Comments

Comments are closed.