Vijesti

Hoće li BiH pristati na “kopiju” turbine Bloka 7: Naložen nastavak pregovora s Kinezima

0

Federalna vlada naložila je Elektroprivredi BiH nastavak pregovora s kineskim konzorcijem za izgradnju Bloka 7, koji se odnose na novog podizvođača ključne opreme, saznaje Klix.ba. Nju su ekolozi ocijenili kopijom one, prvobitno planirane za ugradnju.

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli uveliko je trebala biti u toku, međutim sve je stopirano obavještenjem kineskog konzorcija GGGC-GEDI prema Elektroprivredi BiH da ne može u potpunosti ispuniti potpisani EPC ugovor zbog povlačenja kompanije General Electric (GE) iz projekta.Riječ je o podizvođaču radova, koji se shodno ugovoru, obavezao za proizvodnju kotla, turbine i generatora. Kineski konzorcij koji učestvuje u ugovoru predložio je njegovu izmjenu, na koju bh. strana još uvijek zvanično nije pristala.

Zamjenska oprema iz Shanghaja

Kako je ranije u intervjuu za Klix.ba pojasnio predstavnik konzorcija GGGC-GEDI za Blok 7 Termoelektrane u Tuzli Tian Aijun, rješenje je “SBWL/GE + SEC”, što znači da će Shanghai Boiler Works Co., Ltd. (SBWL) snabdijevati kotao sa tehničkom podrškom i licencom GE -a, a Shanghai Electric Group (SEC), matična kompanija SBWL -a, isporučivat će STG sa Siemensovom licencom za tehnologiju.

Stručnjaci iz oblasti ekologije u ranijim razgovorima za Klix.ba ovakav model opreme ocjenili su kopijom one koju je trebao isporučiti General Electric.

Prema dokumenataciji koja je u posjedu portala Klix.ba, Vlada Federacije BiH na tematskoj sjednici odražnoj 4. novembra ove godine primila je na znanje informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu projekta izgradnje Bloka 7, zaduživši Elektroprivredu BiH da nastavi pregovore sa EPC izvođačem u cilju realizacije ugovora sa novim podizvođačima ključne opreme. Ugovor bi, prema stavu Federalne vlade, trebao obezbijediti najbolje uslove za Elektroprivredu BiH i Federaciju BiH, uzimajući u obzir okolnosti koje su se u međuvremenu desile.

Također, Elektroprivreda BiH se zadužuje i za formiranje stručnog tima za pregovore s EPC izvođačem, koji će uključivati i nezavisnog konsultanta, a rok za okončanje pregovora je 60 dana od imenovanja.

Inače, Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je 13. septembra 2021. godine donio zaključak da je primio k znanju informaciju o aktuelnoj situaciji na realizaciji ugovora za izgradnju Bloka 7 te je od Federalne vlade zatražio da dostavi prijedloge rješenja o kojima bi se dom trebao izjašnjavati.

Na osnovu toga je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije 21. septembra 2021. godine Elektroprivredi BiH je dostavilo isti dokument, zatraživši od uprave i nadzornog odbora usaglašen prijedlog rješenja u kontekstu aktuelne situacije na realizaciji EPC ugovora i prijedlog teksta zaključka o kojem bi se predstavnički dom trebao izjašnjavati.

“Kako se navodi u dopisu Elektroprivrede BiH od 3. novembra 2021. godine, u međuvremenu je EPC izvođač dopisom od 10. septembra 2021. godine, dopunio predloženo rješenje za isporuku kotla i STG-a za Blok 7 TE Tuzla, koje podrazumijeva potpuni izlazak GE-a u odnosu na obim predviđen ranijim prijedlogom EPC izvođača od 29. januara 2021. godine i parafiranim ugovorom između General Electric (GE) i firme SBWL, što znači da GE više ne učestvuje ni u izradi projekta, niti u isporuci opreme te bi po novom prijedlogu alternativni podizvodač SBWL bio odgovoran za cjelokupno projektovanje, proizvodnju i isporuku kotla”, piše u dokumentu.

Rješenja Elektroprivrede BiH

Nadalje, kako se navodi, na osnovu sveobuhvatne analize EPC ugovora i za njega vezanih pravnih dokumenata te okolnosti i događanja na globalnom tržištu energije u posljednjih godinu dana, nameću se dva moguća pravca djelovanja i to nastavak pregovora s ciljem realizacije EPC ugovora ili njegov raskid. No prema stavu, Federalne vlade, prva opcija je ona na koju se stavlja fokus.

Kako je navedeno u dopisu Elektroprivrede BiH, moguće reperkusije izbora pojedinih opcija su uspješna realizacija ugovora i izgradnjom Bloka 7 bi se osigurao zamjenski blok za blokove 3, 4 i 5 u Termoelektrani Tuzla, što podrazumijeva obezbjeđenje bilansiranih količina električne energije i nakon izlaska iz pogona blokova 3, 4 i 5, obezbijedio bi se siguran izvor toplinske energije za Tuzlu i Lukavac i perspektivno Živinice, uz značajno poboljšanje ekoloških uslova u Tuzlanskom kantonu, osigurala bi se opstojnost Rudnika Kreka i siguran plasman uglja u toku životnog vijeka Bloka 7.

“S druge strane, izgradnja Bloka 7 u uslovima opšte neizvjesnosti sudbine termoenergetskih postrojenja na ugalj u srednjem i dugom roku u odnosu na strategiju i opredjeljenja proklamirana kroz politike i direktive Evropske unije nosi sa sobom značajan rizik. Uz to, neizvjestan je ishod pregovara vezanih za izmjene EPC ugovora te izražena zabrinutost u vezi pouzdanosti i sigurnosti nabavke pojedinih rezervnih dijelova za opremu koja se proizvodi isključivo u Kini i za koju nije moguće nabaviti rezervne dijelove od drugih dobavljača iz Evrope, te realizaciju pojedinih specijalističkih održavanja na opremi bloka (kotao i STG) koja bi bila vezana isključivo za kineske dobavljače, bez mogućnosti alternativnih ponudača iz Evrope”, pojašnjeno je u dokumentu Elektroprivrede BiH.

U slučaju raskida EPC ugovora, ishod bi, vrlo vjerovatno bio arbitražni postupak, koji predstavlja skup, dugotrajan i neizvjestan proces. Pored toga, naglašeno je da bi Elektroprivreda BiH, nakon naknade svoje pretrpljene štete bila obavezna platiti izvođaču realizovane troškova do trenutka raskida ugovora, koji vjerovatno ne bi imali upotrebnu vrijednost, niti bi se mogli koristiti u druge svrhe, uz već realizovane troškove pripremnih radova koji, bez realizacije Bloka 7, za Elektroprivredu BiH izvjesno ne bi imali punu upotrebnu vrijednost.

Šire negativne reperkusije bi bile suprotno spomenutim benefitima, a raskid ugovora bi inicirao i raskide drugih ugovornih obaveza, koje su vezane za dokument, prije svega sporazum o kreditnoj liniji sa Izvozno-uvoznom bankom Kine za kredit od 613.990.000 eura.

(Izvor: KLIX.BA)

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *