Banovici-x.com je portal čisto informativno-zabavnog karaktera, nastao kao ideja dvojice srednjoškolaca, koji je danas postao jedan od posjećenijih portala u Tuzlanskom kantonu.

Portal je nastao u aprilu 2010. godine kao Banovicki.com, da bi u maju 2015. godine promijenio ime u Banovici-x.com s ciljem, kako regionalnog, tako i sadržajnog, razvijanja. Od samog početka nije zamišljen kao samo banovićki portal, kako ga je prvo ime definiralo, već kao bosanskohercegovački portal.

Banovici-x.com uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde. Portal svojim tekstovima ukazuje na aktuelne probleme u različitim oblastima, s ciljem pozitivnih društvenih promjena, ali prije svega afirmiše pozitivne vrijednosti, ljude i događaje koji doprinose stvaranju zdrave i pozitivne atmosfere u društvu. Sadržaj portala se od nastanka do danas konstantno povećavao i napredovao.  Banovici-x.com je nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini iza kojeg ne stoji nijedna politička opcija, nevladina organizacija ili marketinška agencija, pa je sadržaj našeg portala i zbog toga jedan od privlačnijih našim čitateljima.