Banovići

Predstavljena dva književna djela

0

Peti međunarodni književni susreti Lejla Avdić Banovići 2021. godine nastavljeni su promocijom književnosti u organizaciji Javne ustanove „Javna biblioteka“ Banovići, a pod pokroviteljstvom Općine Banovići.

Knjige; Usmena poezija Bošnjaka autora prof. dr. Seada Šemsovića i Bošnjačka poezija 20. i 21. stoljeća autora doc. dr. Nehrudina Rebihića, predstavljene su ljubiteljima pisane riječi u Banovićima. Ovo su prve dvije knjige, od ukupno šest, koliko je planirano edicijom interpretacije Bošnjačke književnosti.

-Ove knjige su potreba čitateljstva jer su nastale iz direktnog kontakta istraživača sa književnim tektovima, one su interpretacija živih tekstova a takvih knjiga nikad ne može biti viška, pogotovo u nastavnom i akademskom prostoru koji je oskudan ovakvim knjigama, istaknuto je na promociji.

Posebno zadovoljstvo izraženo je jer je prva promocija ovih djela održana u Banovićima.

-Bošnjačka poezija 20. i 21. stoljeća je kritički osvrt na dvanaest najznačajnijih pjesnika u posljednjih 120 godina, kazali su promotori govoreći o večeras predstavljenim djelima. Kao najznačajnija činjenica o knjizi istaknuto je da je to što je prvi put nakon rata urađena ovakva knjiga.

Promotori večeras predstavljenih djela bili su prof. dr. Mirsad Kunić, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i Hamza Ridžal, književni kritičar.

Peti međunarodni književni susreti Lejla Avdić Banovići 2021. godine počeli su 5. februara a završna manifestacija će se održati 20. marta 2021. godine. Gosti završne manifestacije biti će Hadžem Hajdarević i Šimo Ešić.

U narednim danima u okviru 5. međunarodnih književnih susreta “Lejla Avdić” održat će se promocija knjige “Sarajevski sahan od Beča do Istambula” autora prof dr. Enesa Kujundžića i književna tribina pod nazivom „Tradicijska kultura – kulturni turizam“, 15. marta 2021. godine.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *